Groen Groeit
Steeds meer mensen weten wat biodiversiteit is en willen bijdragen aan biodiversiteitsherstel, maar we zijn er nog niet.
Om groen écht te laten groeien, hebben we iedereen nodig.
Met meer mensen kan je meer doen. Samen kun je het groen in je straat verbinden, je gemeente vragen anders te maaien en een grijs bedrijventerrein omtoveren in een groene oase. De Groen Groeit campagne laat zien hoe je samen met anderen de biodiversiteit kan herstellen. Want samen bereik je meer dan in je eentje.
Wil je weten wat jij kan doen?
In de praktijk
Er zijn al veel initiatieven gestart die op Op grotere schaal biodiversiteit herstellen is al volop te zien in de praktijk. In een aantal korte reportages laten verschillende enthousiastelingen ervaringsdeskundigen zien hoe zij op hun manier bijdragen. En als zij het kunnen, kan jij het ook!
In Apeldoorn besloot de gemeente samen met bewoners om het maaibeleid eens anders aan te pakken. In plaats van ieder seizoen al het nieuwe leven weg te maaien, wordt het gras nu zo gemaaid dat er meer dan genoeg insecten en hun eitjes overleven. Dat is levens redden, maar toch bescheiden blijven.
In een heg zit ontzettend veel leven. Insecten, vogels, en kleine zoogdieren (zoals muisjes en egels) gebruiken heggen om veilig onder te schuilen, voedsel te vinden, er nesten in te bouwen of gewoon om zich te verplaatsen. Aaneengesloten heggen en ander groen zijn daarvoor heel belangrijk. Daarom plant Stichting HoopHeggen duizenden meters heg aan. Dat is niet alleen gezellig, maar ook goed voor de biodiversiteit.
Wist je dat 99% van alle bedrijventerreinen in Nederland versteend is? Dat is een probleem, want we hebben nogal veel bedrijventerreinen: zo’n 4.000 stuks die samen zo’n 154.000 voetbalvelden groot zijn. Al dat grijs houdt hitte vast, laat geen water door, en is ook gewoon niet zo mooi. Als we al die bedrijventerreinen zouden vergroenen, vergroenen we in één klap 1.100 km2 van Nederland. Daarom zijn ze er bij Leadax in Wapenveld alvast mee begonnen.