Waarom moet grijs groener?

Alle planten en dieren zijn nodig om de natuurlijke balans op aarde in evenwicht te houden. Zonder die balans kunnen wij geen voedsel verbouwen, geen frisse lucht inademen en wordt onze omgeving, bijvoorbeeld door extreme hitte, erg oncomfortabel. Dus wanneer er een paar soorten verloren gaan, is dat een groot probleem voor alle andere soorten – waaronder wijzelf. Omdat veel plant- en diersoorten in Nederland met uitsterven worden bedreigd, is het nu tijd voor actie.

Hoeveel biodiversiteit raken we nu kwijt?

Op aarde leven zo’n 8 miljoen planten- en diersoorten. Van die 8 miljoen, zullen 1 miljoen soorten binnen enkele tientallen jaren uitsterven. En daar kunnen we achteraf niets meer aan doen. Het is dus nu tijd voor actie.

Waarom is het erg als we biodiversiteit verliezen?

Bomen zetten koolstofdioxide om in zuurstof en groen. Vissen en waterplanten voorkomen algengroei en houden ons water schoon en helder. En al ons eten komt direct of indirect uit de natuur. Zonder zuurstof, water of voedsel kunnen we niet overleven, en al het leven om ons heen houdt onze toevoer van zuurstof, water en voedsel in stand. Daarom is het verlies van biodiversiteit een enorm probleem voor ons, en straks een nog groter probleem voor onze kinderen.