Zo maak je grijs groener

Er zijn veel manieren om biodiversiteit te herstellen. Alles wat jij in je eigen achtertuin of op je balkon doet, helpt mee. Maar hoe meer mensen je meekrijgt in je plannen, hoe meer je bereikt. Misschien wil je buurt, school of gemeenteraad ook wel meehelpen!

Er zijn heel veel manieren om grijs groener te maken

Beantwoord de volgende vijf vragen om te weten hoe jij het makkelijkst kunt helpen

Doe de Biodiversiteitswijzer
Ik heb
Ik ben meer van
Ik wil
Ik doe liever iets
Ik ben

Aan de slag

Biodiversiteit is vaak iets heel lokaals: Nederlandse insecten zijn meestal afhankelijk van Nederlandse planten. En je helpt de Nederlandse plantenwereld als je inheemse soorten zaait of plant in plaats van soorten uit verre landen. Weten welke bloemen je kunt planten?

Vogels en vleermuizen vinden steeds minder plekken voor een nestje in de stad. Daarom kun je nestkastjes in je tuin of op je balkon plaatsen voor vleermuis- en vogelsoorten. Wil je weten hoe je zelf een nestkastje bouwt?

Maak van al je tuinafval en gft een composthoop: de compost kun je gebruiken om je tuin te bemesten en de hoop zelf is een mooi thuis voor bijvoorbeeld egels en hommels.

Er zijn steeds minder plekken waar bijen en andere insecten kunnen overwinteren, schuilen of eitjes leggen. In een goed gebouwd insectenhotel bied je een veilige plaats voor hun eitjes.

Sommige onkruidverdelgers doden naast onkruid ook allerlei andere plant- en diersoorten. Trek onkruid daarom met de hand uit. Werkt dat niet, kies dan biologische bestrijders. Weten wat je kunt gebruiken?

In een tuin met alleen tegels, grind en/of kunstgras vind je niet veel biodiversiteit. Plant daarom meer bloemperken: insecten eten ervan, vogels schuilen erin en het ziet er mooi uit. Weten hoe je begint?

Door vlinders te tellen help je mee de stand van onze dagvlinders in kaart te brengen en ze te beschermen. Tel daarom eens mee met de tuinvlindertelling van de Vlinderstichting!

’s Nachts je tuin verlichten verstoort het ritme van dieren zoals vogels, vleermuizen en nachtvlinders. En dieren die ’s nachts slapen hebben er ook last van. Doe dus het licht uit in je tuin of op je balkon of gebruik lampen die aanspringen bij beweging. Meer weten?

Een boomspiegel of boomkrans is het stuk grond rondom de stam van een boom. Maak je straat biodiverser door er een inheems bloemenmengsel te zaaien. Weten wat inheemse bloemen zijn?

Maak met je buren afspraken over het groenonderhoud van de straat. Met een slim maaibeleid en nestkastjes kun je je buurt al veel biodiverser maken. In sommige gemeenten kun je zelfs zelf het groen in de buurt beheren! Meer weten?

De gemeente en provincie maken het lokale beleid over biodiversiteit en laten het uitvoeren. Spreek ze aan en stimuleer ze om de meest biodiverse gemeente of provincie van Nederland te worden!

Groene daken verkoelen, vangen regenwater op en gaan langer mee dan gewone daken. Ze doen het bovendien goed in combinatie met zonnepanelen en ze kunnen als daktuin worden gebruikt. Meer weten over groene daken?

Grasveldjes en plantsoentjes kunnen veel biodiverser dan ze nu vaak zijn. Vraag of je ze zelf mag beheren en maak ze biodiverser met inheems zaaigoed. Weten welke bloemen en planten je kunt zaaien?

Bedrijventerreinen zijn meestal helemaal grijs. Dat is jammer, want een groene werkomgeving verhoogt de werkkwaliteit, vermindert stress bij werknemers, maakt het terrein klimaatbestendig en ziet er beter uit. Weten hoe je dat aanpakt?

Het gat tussen grijs en groen wordt kleiner als we nieuwe en bestaande bouwprojecten vergroenen. Kies bijvoorbeeld voor groene daken, niet-betegelde tuinen, wateropvangelementen, nestkasten of inbouwstenen voor vogels en vleermuizen. Meer tips?

Planten kunnen ons beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering: ze houden regenwater vast, verkoelen en filteren fijnstof. Zorg daarom voor een mooie mix van planten met deze verschillende ‘functies’. Weten welke planten je moet hebben?

Een Tiny Forest is een inheems bos van 250 tot 400 m2 (= 10 bij 40 m) dat goed past in je wijk. Plant een Tiny Forest en draag zo bij aan een betere gezondheid, wateropvang, luchtkwaliteit en natuurbeleving. Je eigen Tiny Forest aanleggen?

Is er een plant- of diersoort waar jouw omgeving ooit om bekendstond, bijvoorbeeld de leeuwerik of de grutto? Kijk dan eens of er een manier is om deze terug te brengen, door de omgeving weer geschikt te maken voor die soort. Weten welke soorten graag in het landschapstype bij jou in de buurt wonen?

Bloemenranden langs akkers vormen een veilig plekje voor planten en dieren en beschermen het gewas tegen plagen. Vraag daarom eens aan de boer of je daar inheemse bloemen in mag zaaien. Dat is handig voor de boer en mooi voor iedereen in de buurt. Weten welke bloemen je moet hebben?

Het gaat met veel Nederlandse dagvlinders en boerenlandvogels, zoals de kievit, niet zo goed. Daarom organiseren natuurbeschermingsorganisaties ieder jaar tellingen. Meetellen?

Met een goed maaibeleid kun je de biodiversiteit een enorme boost geven. Dat betekent vaak dat je minder hoeft te maaien, om ecosystemen te behouden. Als al het openbaar groen in de gemeente minder wordt gemaaid, kan dat heel veel schelen. Ben je burger, vraag het dan eens aan je gemeente. Ben je boer of ambtenaar, op vlinderstichting.nl leer je hoe je beter maait.

Goede waterkwaliteit is ontzettend belangrijk voor een biodivers Nederland. We kunnen de kwaliteit eenvoudig zelf verbeteren door geen (kunst)mest, micro-plastics, medicijnresten en afval in het water achter te laten. Maar er kan nog veel meer.

Bedenk samen met buren, de gemeente of de hele regio hoe jullie je buurt of wijk willen vergroenen − met een bijensnelweg of groenovergang bijvoorbeeld.

Tijdens een BioBlitz zoek je zo veel mogelijk soorten binnen een bepaalde tijd, in een bepaald gebied. Meedoen? Kijk op

BIMAG (Boeren InsectenMonitoring Agrarische Gebieden) is een programma dat dag- en nachtvlinders monitort in het boerenland. Samen met vrijwilligers monitoren boeren nachtvlinders op hun land met emmers met ledlicht. Meedoen? Kijk op

Bijen zijn belangrijk voor de biodiversiteit, maar er zijn er steeds minder. Daarom is er de Nationale Bijentelling. Door mee te tellen, help je te onderzoeken welke soorten waar voorkomen en hoe het met ze staat. Meedoen? Kijk op

Een vijver vol kikkerdril geeft een goed beeld van hoeveel kikkers er in je buurt zitten. Tel tussen 14 maart en 5 april de klompen kikkerdril in je vijver. Met die informatie houden onderzoekers de kikkerstand bij. Meedoen?

Een vijver in je tuin is een goede stap naar een biodiversere tuin, maar een vijver heeft ook onderhoud nodig. Ravon, de stichting die reptielen, amfibieën en vissen beschermt, vertelt je alles over wat je moet weten om je vijver winterklaar te maken. Help mee.

Poelen zijn heel belangrijk voor allerlei amfibieën, libellen en (water)planten. Poelen hebben echter heel wat onderhoud nodig, anders komen ze droog te staan. Omdat die dieren en planten dat niet zelf kunnen, doen wij het.

Niet alle planten bloeien in het voorjaar − dat weten we wel ... Maar van planten die in de winter bloeien weten we bijna niks. Om te ontdekken welke planten er in de winter groeien, organiseert Floron de Eindejaars Plantenjacht. Doe mee en geef door welke planten er in jouw tuin groeien.

Ieder jaar gaan duizenden padden op pad. Als het warmer wordt en het weer nat blijft, trekken ze vanuit hun winterverblijfsplekken naar water om te paren. Er zijn veel paddenwerkgroepen in Nederland die ze daarbij helpen.

De ringslang is een waterslang die niet bijt en belangrijk is voor de biodiversiteit onder water. Ze legt haar eieren in mest- en composthopen, maar die zijn aan het verdwijnen. Daarom legt Ravon door heel Nederland broeihopen aan.

Plan Boom gaat in de komende vier jaar 10 miljoen bomen planten door heel Nederland. Daarmee verkleinen we Nederlands CO2-uitstoot én maken we onze omgeving mooier, frisser en gezonder.

Kleine bodemdieren, zoals duizendpoten en slakjes, zijn heel belangrijk voor de biodiversiteit. Daarom zijn er ieder jaar rond Dierendag de Bodemdierendagen. Door dan (maar op elk ander moment mag ook) de bodemdieren in jouw tuin of buurt te tellen, help je ze de bodem gezond te houden.

Natuurgebied de Utrechtse Heuvelrug breidt uit; naar zo veel mogelijk achtertuinen. Van iedere tuin is namelijk een heuse Heuvelrugtuin te maken: een tuin met minstens 60% groene planten die ook op de Heuvelrug voorkomen.

Met de Postcode Vogelcheck kun je zien welke vogels in jouw buurt leven, en krijg je van de Vogelbescherming simpele, praktische tips om ze te helpen overleven. Ontdekken welke vogels er in jouw buurt wonen?

Van 29 januari tot en met 31 januari 2022 is de Nationale Tuinvogeltelling. In dit weekend telt heel Nederland de vogels in de achtertuin. Een halfuurtje tellen is al genoeg om na te gaan wat voor vogels er dit jaar in Nederland wonen.

Door de vlinders in je eigen tuin te tellen help je de Vlinderstichting met het bijhouden van de vlinderstand in Nederland. Iedere dag van het jaar kun je vlinders tellen, maar je telt er de meeste in de zomer. Daarom vindt van 4 tot 26 juli de Tuinvlindertelling plaats.

Op 22 april zaaien burgers, boeren, gemeenten en scholen door heel Nederland zo veel mogelijk bloemstroken in, zodat er één groot bloemenlint voor bijen ontstaat.

Egels leggen 's nachts flink wat kilometers af op zoek naar eten, overwinteringsplekken en soortgenoten. Om dat te kunnen doen, moeten ze vrij kunnen lopen. Help de egel door samen met de buren een egelsnelweg aan te leggen: een reeks gaten in de schuttingen tussen jullie tuinen. Door die gaten kan de egel makkelijk van tuin naar tuin lopen.

De biodiversiteit van je tuin kikkert flink op van een Tiny Tuinpoel: een kleine vijver van 6 m2 die optimaal ingericht wordt voor inheemse dieren en planten. Met het Tiny Tuinpoel-pakket van IVN leg je 'm binnen een dag aan.

Met hulp van IVN maak je van jouw tuin een heus minibos. Bestel het Tiny Forest-plantenpakket en leg binnen een halve dag 6 m2 inheems microbos vol kruiden, bomen en struiken aan.

Een netjes aangeharkte tuin is niet per se een biodiverse tuin. Stop daarom met harken: de blaadjes vormen een laagje op de bodem waar dieren en planten voedsel uit halen en die ervoor zorgen dat je tuin beter water vasthoudt; zo hoef je ook nog eens minder te sproeien.

Om het herstel van biodiversiteit te meten, moet je regelmatig en met veel mensen kijken en meten. Daar kun jij ook aan meehelpen. Door mee te doen met een van de tellingen van BioBlitz. Alle tellingen − dus ook die van jou − worden gedeeld met de Global Biodiversity Information Facility, die de biodiversiteit nauwkeurig in de gaten houdt.

Biodiversiteitsherstel begint buiten, maar ook als je binnen zit kun je meehelpen. Vitens helpt je op weg met allerlei tips over douchen, sproeien en het zwembad tijdens de heetste zomerdagen.

Zand is beige, maar het strand kan groener. Het Groene Strand helpt mee om planten en dieren die aan de kust leven weer een plekje te geven.

Nederlanders doen normaliter al veel, maar op 28 en 29 mei helemaal. Dan organiseert het Oranjefonds NLdoet de grootste vrijwilligersactie van het land. Ook op het gebied van biodiversiteit is er genoeg te doen.

Iedere tuin is een potentieel biodiversiteitsparadijs. In deze online cursus leer je in vijf avonden en twee excursies hoe je je tuin, hoe groot of klein ook, biodiverser maakt.

Om zelf groenten te telen heb je geen kas of tuin nodig. Je balkon kan al genoeg zijn. Leer in deze cursus bij Stadstuin Klopvaart in Utrecht hoe je met weinig ruimte, gereedschap of ervaring een (kleine) moestuin opzet en er een goede oogst mee haalt.

Wie groente-, fruit- en tuinafval gescheiden aanlevert, is biodivers bezig. Om je daarvoor te bedanken, kun je op de Landelijke Compostdag bij allerlei bedrijven en gemeenten gratis compost afhalen en leren hoe het gemaakt wordt. In 2021 gaat de dag niet door vanwege de Covid-19-pandemie, maar in maart 2022 staat-ie wel weer op de planning.

Een drachtplant is voedsel voor bijen en vlinders, een waardplant is belangrijk voor hun voortplanting. In de workshop 'Dracht- en waardplanten voor meer bijen en vlinders' leer je welke planten wat zijn en hoe je ze in je tuin of op je balkon kunt neerzetten. Woon je in (de buurt van) Berchem en wil je meedoen?

Stichting Steenbreek helpt gemeenten vergroenen. Zit jouw gemeente er al bij? Bekijk dan de initiatieven van Steenbreek en stel er eentje voor. Is jouw gemeente nog niet zo bezig met groen, moedig de gemeente dan aan om dat wel te worden!

Grijs houdt zich stil. Groen zoemt, ritselt en zingt. En daarom is het goed om tijd in een groene, zoemende tuin te steken. In de korte, online cursus 'Laat jouw tuin zoemen' leer je hoe je je tuin bijvriendelijk inricht en onderhoudt.

Ook zonder groene vingers kun je je tuin tot leven wekken. In de cursus 'Een levende tuin maak je zelf' leer je in 2,5 uur hoe je je tuin natuurlijker en diervriendelijker maakt. De cursus wordt gegeven door twee natuurlijke tuinexperts van IVN en KNNV.

De vierde zaterdag van september is Burendag. Een uitstekende dag om samen met je buren aan de slag te gaan voor biodiversiteit. Kijk of er groene acties bij jou in de buurt zijn of zet er zelf een op.

Woon je op het platteland en kunnen de weilanden om je heen ook wel wat meer kleur gebruiken? Doneer dan een paar euro aan '1001 Hectare' voor een zaaipakket en vraag of boeren bij jou in de buurt zo'n pakket willen kopen. Zo fleur je je omgeving flink op.

De natuur begint al in je achtertuin, voortuin of op je balkon. Naturalis helpt je haar te ontdekken met allerlei spelletjes en online tools.

Help de bij aan eten en gooi eens een zaadbom in je eigen achtertuin. Die zaadbom maak je heel makkelijk zelf, met een beetje hulp van de Bijenstichting.

Help de bij aan een nestplek en plaats eens een bijenhotel in je eigen achtertuin. Zo'n hotel maak je heel makkelijk zelf, met een beetje hulp van de Bijenstichting.

Op 22 april is het Nationale Zaaidag. Op deze dag roepen de Bijenstichting en Stichting Bijenvrienden heel Nederland op om te zaaien voor de bij. Samen voeren we de bij bij.

De Vroege Zaaiers is een initiatief van en voor jongeren om zo veel mogelijk mensen te betrekken bij biodiversiteit. Om dat te doen bieden de Vroege Zaaiers gastlessen over (duurzame) voedselproductie, biodiversiteit en meer.

Vanuit huis toch iets leren over vogels? Doe de Tuinchallenge. Tel samen met vrienden, familie of je klas de vogels die je in je tuin of vanaf je balkon spot. Wie er de meeste spot, wint het jaar.

Steeds meer gemeenten, provincies en waterschappen bieden subsidies om tuinen en daken te vergroenen. Weten wat er allemaal mogelijk is? Groenesubsidiewijzer.nl geeft een actueel overzicht van de beschikbare subsidies in jouw gemeente.

Bloeiend Boerenland brengt boeren en burgers samen om het boerenland weer in bloei te zetten. Door als burger een akkerrand te adopteren bijvoorbeeld. Of door als boer een akkerrand in te zaaien. Doe mee!

Een groen schoolplein verbetert prestaties op school, vermindert stress en zorgt voor gezondere leerlingen. Dus vergroen het schoolplein met borders, plantenbakken, (mini)moestuintjes of misschien zelfs een tiny forest!

Bijen hebben van het vroege voorjaar tot de late herfst voldoende bloemen nodig. Plant of zaai dus bloemen die in verschillende maanden bloeien, zo creëer je een ‘bijenboog’. Op de bloemetjes- en bijtjeskalender vind je per maand voorbeelden van bloemen waar bijen dol op zijn.

De katjes van knotwilgen zijn namelijk belangrijk voedsel voor hommelkoninginnen en andere insecten die in het vroege voorjaar op zoek zijn naar nectar en stuifmeel. Door je wilgen(laan) niet allemaal tegelijk te knotten, zorg je dus voor voedsel. Want wilgen die geknot zijn, komen in het volgende voorjaar niet tot bloei.

Ontvang jouw tips

Je ontvangt alle bovenstaande tips, plus updates rondom de campagne.

Bedankt voor je inschrijving. Wij sturen de tips naar je op!

Leg één van 1000 geveltuinen aan in Rotterdam.

Hier kan een korte introductietekst geplaats worden.

website
Zet de Hondsrug in bloei

website
Zet Nieuwegein in bloei

website
Plant een gaard in Amsterdam

website
Maak Grijs Groener met Ymere

website
Maak je buurt groen

website
Word stadslandbouwer

website
Verzorg de geheime weide van het Vondelpark

website
Zet het Vondelpark in bloei

website
Help de weidevogels op een eiland

website
Maak Maastricht groener

website
Tel geknakte palingen
website
Doe mee aan het NK Maaien met de zeis
website
Ruim zwerfafval op met #pickitup
website
Maak Maastricht (nog) groener
website
Vergroen je schoolplein
website
Maak Amsterdam regenproof
website
Ruil planten en zaden uit met de buurt
website
Ontdek wat er leeft in een nieuw nationaal park
website
Leer kinderen over Het Bewaarde Land
website
Steek je groene vingers uit de mouwen in het Beatrixpark in Almere
website
Ontwerp het nieuwe, groenere Utrecht Science Park
website
Jouw initiatief op deze kaart? Mail ons